Battersea Arts Centre

Ccampaign_5815_App_158

BAC is moving into its next phase to complete the first floor restoration of its Grade II* listed town hall building to develop new, multi-purpose work spaces for its wide range of participatory programmes. As one of London’s leading arts centres BAC is renowned for its award winning Participate Programme - working with over 2500 local children from diverse social and economic backgrounds in the Wandsworth borough - its innovative youth-led Beat Box Academy and for developing creative workshops for older people in the local community. In order for these programmes to continue to grow and reach more people, BAC is pursuing an ambitious capital campaign in order to transform its building into a theatre fit for the 21st Century.

history Campaign has now closed

It ran from 12:00 AM, 7 December 2009 to 11:59 PM, 11 December 2009

open_in_new https://www.bac.org.uk/

Registered Charity in England and Wales (282857)

Check mark Match funded

Campaign target

£30,280

Donations

0

    Category

  • Arts/Culture/HeritageArts/Culture/Heritage

    Helping

  • Children (3-18)Children (3-18)
  • Older PeopleOlder People
  • Women & GirlsWomen & Girls
  • Young People (18-30)Young People (18-30)
  • OtherOther

Location

Situation

BAC is seeking to raise £1.5 Million towards the first phase of a capital re-development of Battersea’s Grade II* listed Town Hall. The building is a beautiful space but in need of refurbishment. Working in partnership with Stirling Prize nominated architects Haworth Tompkins, BAC aims to undergo a sensitive re-development of the building to reflect BAC’s new participatory approach. Central to the first phase is re-developing the current spaces on the first floor, to create improved, new spaces for theatre making and participatory activities that will be safer and more appropriate for young and old people’s activities. The new spaces will remain highly flexible and dynamic, including temporary floor coverings and removable partitions and equipment. Money raised through the Big Give Matched Funding Challenge will go towards re-plastering walls; new electrical infrastructure; heating systems & light fittings; acoustic treatment; feedback walls; vision panels in doors; improved security and storage for coats and bags. It will also allow us to refurbish the large Victorian windows – many of which currently do not open safely – which will increase natural light and improve ventilation and airflow. New light fittings will also ensure maximum light quality in the winter months when many participatory activities take place after dark. These first floor spaces are at the heart of BAC geographically and philosophically enabling participants to continue to engage with, and be inspired by, artists and audiences across the programme and building.

Solution